2015-03-31
Wielkanocny stół bez granic
To jeden z najważniejszych okresów dla Kół Gospodyń Wiejskich. W okresie Wielkiej Nocy mogą się pochwalić najbardziej popisowymi daniami, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale też zdobią wielkanocny stół. W Strumieniu wielkanocny stół nie znał granic. Mowa tu o kulinarnych arcydziełach i współpracy polsko-czesko-słowackiej. W imprezie wzięli udział goście z zaprzyjaźnionych gmin z Czech i Słowacji.
Najciekawsze dania przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Strumień oraz gości ze Słowacji z gmin Dolný Hričov i Krasňany można było podziwiać i kosztować w ramach strumieńskiego „Wielkanocnego Stołu”. Impreza odbyła się w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury.
Goście z gmin Dolný Hričov i Krasňany przygotowali prezentację swoich zwyczajów wielkanocnych. Korbacze z wierzbowych gałązek, którymi uderza się panny w Poniedziałek Wielkanocny, nie były jednak aż tak atrakcyjne jak korbacze z sera, specjalności tamtejszej społeczności, które nie tylko pięknie ozdobiły stół, ale również rozbudzały podniebienia gości.
Na stołach w MGOKU-u nie mogło zabraknąć również tradycyjnego cieszyńskiego murzina czy paschy wielkanocnej. Królowały też wielkanocne mazurki czy baby. Główną rolę odegrało jednak jajko w wielu niepowtarzalnych odsłonach.
Na wielkanocnym stole tradycja spotkała się również z nowymi propozycjami wielkanocnymi. Było ciasto szpinakowe czy ryba po grecku, jak również różnego rodzaju sałatki i przystawki, które mogły być inspiracją dla niejednej gospodyni. Chętni mogli podziwiać również pokaz carvingu czyli zdobienia warzyw i owoców.
Do Wielkiej Nocy pozostało jeszcze kilka dni. Prezentujemy przepisy kulinarne autorstwa Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Strumień. Być może staną się one kulinarną inspiracją na Wielkanoc.
Więcej zdjęć z tego wydarzenia można również znaleźć na stronie www.solectwozbytkow.pl.
Murzin świąteczny
Składniki:
Składniki:
40 dag mąki, 1 jajko, 3 dag drożdży, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, mleko, trochę wywaru z boczku i szynki, 8 dag margaryny
Nadzienie:
Boczek, szynka (można podgotować na parze), Biała kiełbasa.
Wykonanie:
Zarobić ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować, ułożyć boczek, szynkę i kiełbasę, zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce lub w keksówce, piec w temp. 175 stopni około 1 godziny.
Pascha wielkanocna
Składniki:
50 dag twarogu, 25 dag konfitury z moreli lub malin, 15 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 żółtka+1 jajko, 1 szklanka śmietany
Wykonanie:
Ser mielimy i dodajemy konfiturę. Masło utrzeć z cukrem dodając żółtka, następnie jajko i po łyżce masy serowej. Masę dać do formy wyłożonej ściereczką, obciążyć. Wstawić do lodówki.
Więcej przepisów na Wielkanoc i nie tylko można znaleźć w publikacji przygotowanej w ramach współpracy polsko-słowackiej przez gminę Strumień. Dostępna jest ona TUTAJ
Pozostałe aktualności:
-
Zmiana pracy PSZOK w grudniu
2024-12-17 -
Odbiór BIOODPADÓW w Strumieniu
2024-12-13 -
Magia Mikołajek w Gminie Strumień
2024-12-12 -
OGŁOSZENIE O SESJI
2024-12-11 -
Informacja z PT KRUS w Cieszynie
2024-12-11 -
Wernisaż wystawy „Smacznego” – za nami!
2024-12-10